2. června 2010

SEO-servis aneb Příliš povyku pro nic

 
Stránka SEO-servis.cz je překvapivým množstvím laiků i "profesionálů" využívána k testování úrovně optimalizace jejich www stránek. Velmi často pak slyšíme od klientů stesky, proč nemají stovku, a mnozí neváhají přispět radou, co máme podle analyzeru udělat, aby se počet procentních bodů zvýšil. Už samotné použití procent je přitom zarážející. Nikde není řečeno, čeho že to procenta vlastně jsou...

SEO-servis analyzuje stránky vlastním algoritmem, který jednotlivým hodnoceným parametrům přiřazuje určitý počet bodů dle "důležitosti". Bohužel algoritmus spojuje nelogicky parametry jak SEO, tak HTML validace, a navíc přidává hodnocení dalších nepovinných až nesmyslných prvků.
I stránka, která obsahuje mírné prohřešky proti validitě HTML, může být ve vyhledávačích na předních pozicích, díky kvalitnímu a originálnímu obsahu, vysoké návštěvnosti a množství zpětných odkazů. A naopak, zcela validní kód i standardní onpage SEO, nezaručí sami o sobě stránce dobrou pozici.
Stránky, které klientům připravujeme, jsou pochopitelně zcela validní. Bohužel však většinou do prvních klientských úprav. Provozovatel webu většinou obsah kopíruje z webů výrobců a dodavatelů, a to včetně formátovacích značek. Ty se pak nevhodným použitím wysiwyg editorů stanou červeným hadrem pro validátor.

Velmi pochybné je hodnocení nepovinných prvků.
Například algoritmus SEO-servisu hodnotí záporně absenci meta prvku Robots. Přitom absence prvku znamená pro prohlížeč a robota defaultní nastavení, tedy robots:index,follow, což je naprosto validní.
Podobně absence meta prvku Author. Prvek je nepovinný a jeho vyplnění nemá pro SEO naprosto žádný význam, přesto pokud ho na stránce nemáte, se stovkou se můžete rozloučit.

Podobně bych mohl pokračovat, pochybné je také například číslo, určující počet odkazů směřujících na testovaný web. Specializovaných počítadel odkazů je několik, každý však ukazuje hodnoty diametrálně odlišné od SEO-Servisu.

Analyzátor SEO-servisu je free službou, kterou její provozovatel sleduje jediný cíl - je marketingovým nástrojem, který přináší společnosti SEO-servis návštěvníky, zpětné odkazy, dobrou pozici ve vyhledávačích a ve finále platící zákazníky, kteří si u nich objednávají placené služby a konzultace.

Tato služba je dokonce mezi některými SEO odborníky považována za neseriózní, protože má v algoritmu zabudovány funkce, jež klíčová slova hodnoceného webu vloží do kódu stránky samotného SEO-servisu. Schválně sledujte, že za nějakou dobu po zadání analýzy na formuláři SEO-servisu se stránka SEO-servisu s výsledky objeví ve vyhledávání před stránkou, kterou si necháte zhodnotit. Proto je SEO-servis vnímán některými lidmi jako parazit.

Pro provozovatele a tvůrce webů může analyzer SEO-servis sloužit k hrubé zprávě o tom, jestli tvůrce na něco nezapomněl. Slepé následování doporučení analyzéru může optimalizované stránce spíše uškodit. Výsledky je třeba brát jako vodítko v některých směrech. Nic víc.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

.